www.engels-voetbal.nl (since 2010)
'Not the best website, but it's in the top one'

Buitenspel & Herhalingen

Ode aan opa & oma, voorgedragen op de begrafenis van oma op 16/2/18

 Eigenlijk is dit geen afscheid van oma alleen. Want dat is eigenlijk onmogelijk.

Mijn opa & oma waren onafscheidelijk aan elkaar verbonden. Je kunt ze gewoonweg niet los van elkaar zien. Oma kon dat ook niet en is haar wederhelft dan ook snel achterna gegaan.nIk zie dit als een afscheid van beiden. Want we zijn ze nu echt allebei kwijt. 

Bij mijn weten is oma 1 keer mee geweest naar FC Groningen. Toen Groningen dreigde te gaan scoren sprongen de mensen voor haar alvast op om de aanstaande goal te kunnen vieren. Hierdoor zag oma het doelpunt niet.

‘Het geeft niet.’ Zei oma. Ik kijk straks de herhaling wel.

Maar die herhaling kwam niet.

Oma is 61 jaar getrouwd geweest met mijn opa. In de afgelopen maanden hoopte ze op een herhaling van hun huwelijk. Weer kwam die herhaling er niet.

Jaren geleden zat ik naast opa in het oude Oosterpark Stadion bij een wedstrijd van FC Groningen. Ook nu dreigde Groningen te gaan scoren, de mensen voor opa stonden op, maar gingen niet veel later teleurgesteld weer zitten. De doelpuntenmaker had wel 5 meter buitenspel gestaan.

Maar Opa sprong juichend op! Zijn FC Groningen had immers gescoord.

‘Oop, Oop!’ Riep ik. ‘Buitenspel! Het doelpunt telt niet.’

Bij mijn opa en oma stond nooit iemand buitenspel.

Veel mensen hier zullen dat herkennen.

Als puber was ik het allerliefst bij opa en oma in huis. Het warme gevoel dat ze je konden geven was ongekend. Later voelde het huis van opa en oma ook voor Henriette aan als een warm bad. Vaak was het ook een soort toevluchtsoord. Een bezoekje werd dan ook vaak herhaald en nooit kwamen we buitenspel te staan.

 

Lieve oma,

Reizen was uw lust en uw leven. U heeft de hele wereld mogen zien. Wel vond u het moeilijk dat u de laatste jaren niet meer in staat was om een verre reis te kunnen maken. Nu bent u dan toch weer aan een lange en laatste reis begonnen. Opa heeft vorig jaar al de koffers gepakt en is al voor u uit gegaan. In de hemel zullen jullie nooit buitenspel komen te staan en hier op aarde zullen we de herinneringen blijven herhalen. 

 

Tot de volgende column,
Ferdi Delies
Top | engelsvoetbal@yahoo.com